Muistoja kaukaisesta kotimaasta -näyttely Pasilan kirjastossa

”Seitsemän Helsingissä asuvaa ikääntynyttä somalinaista on tuonut valokuvattavaksi heille tärkeitä muistoja ja esineitä Somaliasta. Esineiden äärellä he kertovat tarinoita, jotka herättävät henkiin mielikuvia ja lauluja.”

Muistoja kaukaisesta kotimaasta – näyttely Pasilan kirjastossa (Kellosilta 9, 00520 Helsinki) ti 4.11‒pe 28.11.2014.
Kirjasto avoinna: ma-to klo 9.00-20:00, pe klo 9:00-18:00, ja la klo 10:00-16:00

Jade projekti mietti keväällä 2014 keinoja lisätä sen kohderyhmän näkyvyyttä. Mieleen tuli monia tapoja lobbaamisesta videoon, joista jokainen olisi varmasti ollut tarkoituksenmukainen. Asiaa ajateltuamme kuitenkin huomasimme, että tärkeintä meille oli ottaa Jaden asiakkaat mukaan suunnitteluun. Rouvat olivat usein kertoneet erilaisista kotimaahansa liittyvistä perinteistä, juhlista, vaatteista ja kädentaidoista, joten mikä parempi kuin heidän muistonsa ja tarinansa. Ryhmäläisiltä asiaa kysyessämme he kertoivat, että he haluavat esitellä somalialaisia käsitöitä. Pian päädyimme järjestämään näyttelyä ryhmäläisten ja taideterapeutti Eungyung Kimin kanssa.

Näyttelyn valmistelu on ollut monivaiheista ja mielenkiintoista meille kaikille. Taideterapeutti Eungyung järjesti kolme työpajaa, joihin rouvat toivat käsitöitään, esittelivät niitä ja muistelivat niiden käyttöä Somaliassa. Mietimme myös rouvien matkaa Somaliasta Suomeen, minkä he piirsivät maailmankartalle, sekä heidän näkemyksiä ”omasta lipusta”. Papereille päätyi kuvia monien eri maiden lipuista: kotimaat Somalia ja Suomi, Etiopia ja Kenia, joissa monen läheisiä asui, sekä kaukaisempia maita, jotka koettiin läheiseksi eri syistä.
Lopulta käsityöt päätettiin valokuvata sen sijaan, että olisimme laittaneet ne sellaisinaan esille näyttelyyn. Se tuntui helpommalta ratkaisulta Pasilan kirjastossa.

Kaikki käytettiin hyödyksi: tarinoita työpajoista

Työpajoissa virisi keskustelua eroista ”vanhojen ja uusien aikojen” välillä. Näistä puhuttiin tuttuun tapaan: nykyaikaa ja sen tuomia muutoksia ajoittain jopa kauhisteltiin. Rouvat muun muassa kertoivat, ettei mikään esine tai materiaali ollut turha vaan kaikelle keksittiin jokin käyttötapa. Nyt asiat olivat toisin.

Työpajoissa tutkittiin myös Helsingin kaupunginmuseon kokoamaa Muistojen matkalaukkua, joka herätti rouvissa paljon muistoja ja meissä vähintään yhtä paljon ihmetystä. Monet matkalaukussa olleet esineet olivat rouvien kertoman mukaan yleisiä arjen tykötarpeita, kuten maidonsäilytysastia ja kamelinkello. Vaikka monia somalialaisista esineistä me projektityöntekijät emme tunnistaneet, matkalaukun suomalaisten esineiden rinnalla monen merkitys aukeni. Oli hauska huomata, miten paljon yhtäläisyyttä eri kulttuureissa onkaan: monille asioille oli löydetty samat ratkaisut.

Muistoja kaukaisesta kotimaasta –näyttely on toteutettu pääosin valokuvanäyttelynä. Työpajojen ohjaajana toimi taideterapeutti Eungyung Kim ja näyttelyn valokuvaajana on Bárbara Rebolledo.

Tervetuloa hakemaan iloa ja väriä arjen pimeyteen!

Kartta Pasilan kirjastoon löytyy tästä.