Kieliharjoittelusta kohti työelämää

Aika, jonka vietin Jade-toimintakeskuksessa työharjoittelussa, oli monella tapaa erittäin tuottavaa.  Henkilökunta oli erittäin ystävällinen, seurallinen, avulias ja tuki minua.  Minulle annettiin yksityiskohtainen suunnitelma toiminnoista ja tehtävistä, joihin osallistuisin, joita tekisin ja oppisin.

Minulle annettiin tilaisuus aina osallistua heidän suunnittelukokouksiinsa.  Näiden tapaamisten aikana harjoittelin kuunteluani ja ymmärrystäni ja paransin samalla suomen kielen sanastoani ja lauseitani. Opin myös, kuinka päivittäinen toiminta keskuksessa on suunniteltu.  Koko henkilökunta kommunikoi aina kanssani suomeksi, mikä oli myös suuri apu, koska suomen kieleni on parantunut paljon saapumiseni jälkeen.

Kokemusta vertaistoiminnasta

Minulle annettiin tilaisuus olla vuorovaikutuksessa iäkkäiden maahanmuuttajien eri kansallisuusryhmien kanssa.  Nämä auttoivat minua tietämään, miten kommunikoida heidän kanssaan vertaistukijana.  Pystyin myös ymmärtämään heidän erilaisia ​​vaikeuksiaan ja tarpeitaan sekä kokemaan, miltä heistä tuntui kuulua ystävälliseen ja tukevaan yhteisöön.

Minua kannustettiin menemään viikoittaisille retkille joidenkin ryhmien kanssa.  Näiden retkien aikana saimme fyysisiä harjoituksia, aterioita ja keskustelimme yhdessä.  Tämä oli myös osa kokemustani tärkeästä vertaistukijan näkökulmasta, joka on keinojen löytäminen pitämään asiakas aktiivisena ja onnellisena.

Osallistuin useisiin iäkkäiden ryhmäkokouksiin. Näissä kokouksissa keskustelimme asiakkaiden kanssa henkilökohtaisesti ja verkossa. Teimme heidän kanssaan suunnitelmia heidän toiveidensa ja tarpeidensa perusteella. Minun on opittava järjestämään ja isännöimään tällaisia ​​kokouksia tulevaisuudessa.

Osallistuin monikulttuurisen vertaisryhmän ohjaamiseen yhdessä Jilan kanssa.
Ryhmässä keskustellaan suomen kielellä ja tehdään ruokaa yhdessä.

Uuden oppimista ja vanhan kertaamista

Välillä sain toimistotehtäviä.  Nämä tehtävät vaativat joskus minun käyttämään erilaisia ohjelmia, PowerPointia, Facebookia, Internet Exploreria ja tulostus-/kopiointikoneita.  Kaikki nämä ohjelmat ovat suomeksi, joten niiden käyttö auttoi minua todella kehittämään kykyä käyttää niitä suomen kielellä.

Olen saanut usein työhön liittyviä ja erittäin arvokkaita neuvoja henkilökunnalta. Nämä neuvot auttoivat minua harjoittelun aikana ja ovat erittäin hyödyllisiä työelämässäni tulevaisuudessa. Jaden henkilökunta esitteli minulle Suomen Pakolaisavun järjestämän vertaistukikoulutuksen.  Ilmoittauduin koulutukseen, ja sen jälkeen sain vertaisohjaajan todistuksen. Profiilini sisällytettiin myös Suomen Pakolaisavun tietopankkiin vapaaehtois-/työmahdollisuuksia varten.

Kiinan kielitaitoni päivitettiin. Vuorovaikutukseni ansiosta kiinalaisten asiakkaiden kanssa pystyin päivittämään suuren osan kiinankielestä, jonka olin melkein unohtanut. Minun on vielä opittava uusia sanoja ja ilmaisuja. Sekä minä että Anni -ohjaaja olimme iloisia voidessamme kommunikoida heidän kielellään.

Haluan lopettaa kiittämällä Jaden henkilökuntaa, joka hyväksyi minut tekemään työharjoitteluni heidän organisaatiossaan. Kiitän heitä siitä, että he ovat jatkuvasti mukavia ja kannustavat minua aina kokeilemaan asioita, oppimaan ja saamaan itseluottamusta. Toivon tulevaisuudessa, että voin usein löytää aikaa tulla avuksi Jadeen.

Parfait Sunjo

Voit lukea harjoittelun alkuajan ajatuksiani lisää täältä: https://jadetoimintakeskus.fi/ajatuksia-harjoittelun-ensimmaisista-viikoista/

Suomen Pakolaisavun vertaisohjaajakoulutuksesta saat lisätietoa täältä: https://vertaistoimijat.fi/