Hikistä jumppaa ja uima-altaan lämmöstä nauttimista. Katsaus Jaden liikuntaryhmiin.

”Allasjumppa toteutettiin tällä kerralla hieman eri tavalla kuin yleensä: sen sijaan että minä olisin ohjannut, annoin vastuun ryhmäläisille. Jokainen sai vuorollaan ohjata ja näyttää jonkun harjoitteen, jota kaikki sitten tekivät. Tämä toimi mielestäni hyvin ja ryhmäläiset vaikuttivat innostuneilta: osa halusi näyttää useammankin liikkeen. Jumpan jälkeen moni jäi vielä uimaan ja harjoittelemaan itsenäisesti.” Lainaus ohjaajan päiväkirjasta uintivuoroihin liittyen.

Jade projektin liikuntaryhmät ovat toimineet nyt noin puoli vuotta ja tähän mennessä aktiivista ja hikistä liikuntaa on kertynyt yhteensä jo 451 tuntia! Tämä on pitänyt sisällään lihaskunto- ja tasapainojumppaa, kävelyä, liikkuvuusharjoittelua sekä uintia ja allasjumppaa. Lisäksi ryhmäläiset ovat käyneet itsenäisesti harjoittelemassa Kantin kuntosalilla. Melkoisen reipasta porukkaa on siis ollut liikkeellä projektin tiimoilta.

Ryhmäläiset toivoivat syksyllä kovasti uintivuoroa ja mahdollisuutta siihen alettiin myös heti selvittämään. Sopivan uintipaikan löytäminen Helsingistä tuotti pieniä haasteita, koska tarvitsimme yksityisvuoron paikasta, jossa voisimme taata, ettei tilaan tule miehiä. Pelkästään naisille varatuista uintivuoroista on käyty Helsingissä paljon keskustelua lähivuosina, ja tämän asian suhteen ollaankin mielestäni vielä melkoisen ahdasmielisiä kansan keskuudessa. Eri kulttuurien ja niiden erityispiirteiden ymmärtäminen tuntuu olevan vielä lapsen kengissä, ainakin mitä tulee liikkumiseen. Jokaisella ihmisellä tulisi kuitenkin olla tasavertainen mahdollisuus liikunnan harrastamiseen joutumatta syrjinnän tai rasismin kohteeksi. Sopiva tila löytyi lopulta lähempää kuin osasimme edes aluksi toivoa ja varasimme 6 uintivuoroa Kuntokeidas Sandelsista.

Ensimmäinen uintikerta joulukuussa toimi samalla ikään kuin liikuntaryhmien syyskauden päätöksenä ja tutustumisena tiloihin. Loput 5 vuoroa olimme varanneet tammi-helmikuulle selvitäksemme talvipakkasista, jotka sitten jäivätkin hieman vähänlaisiksi tänä vuonna. Tämä ei meitä haitannut ja jokaista uintivuoroa ryhmäläiset odottivat kuin auringonnousua. Kahden tunnin mittaisen uintivuoromme aikana altaassa kävi viikoittain 14–23 ryhmäläistä. Viimeisellä kerralla ryhmäläiset toivoivat vielä kymmentä lisävuoroa ja vitsailivat erilaisista rahoitusvaihtoehdoista kulujen kattamiseksi. Ehkä näihin vitseihin palataankin myöhemmin projektin edetessä.

Uintivuorojen tavoitteena oli kehittää ryhmäläisten aerobista kuntoa, lihasvoimaa, vartalonhallintaa sekä tasapainoa vedessä. Näihin pyrittiin erilaisilla vesivoimisteluharjoitteilla sekä ryhmäläisten itsenäisellä harjoittelulla altaassa. Suurin osa ryhmäläisistä oli uimataidottomia, mutta sitäkin innokkaampia. Välillä kävimme joitakin alkeisuintiin liittyviä asioita halukkaiden kanssa ja harjoittelimme yhdessä polskimista ja kellumista altaassa, vaikkei yhteistä kieltä kaikkien kanssa ollutkaan elekieltä enempää. Tämä on mielestäni hyvä esimerkki siitä, ettei liikunnassa tarvita yhteistä kieltä tai sanoja. Allasjumppien aikana tosin projektityöntekijä Hamdi tulkkasi vaikeimpia harjoitteita, koska joidenkin asioiden ohjaaminen altaan reunalta ilman sanoja tuotti hieman hankaluutta. Liikkumisen ilo oli nähtävissä jokaisella uintivuorolla eikä suurempia vaaratilanteita päässyt syntymään, vaikka meno altaassa yltyikin toisinaan melko villiksi.

Ensi viikolla jatkamme sisäliikunnan merkeissä Kantissa ja ilmojen vielä hieman lämmitessä lisää tarkoituksenamme on siirtyä ulkoliikunnan pariin nauttimaan luonnosta. Keväällä ohjelmassa onkin ainakin sauvakävelylenkki Seurasaaressa ja kenties jotakin muutakin jännittävää.

Jade projekti kiittää Kalliolan Senioripalvelusäätiötä vieraanvaraisuudesta ja hyvästä yhteistyöstä uintivuorojen aikana. Toivotamme kaikille aktiivista kevättä!