Green Care -luontotoiminta on paljastanut Jadelle uuden kokemus- ja aistimaailman

Luonnon hyvinvointivaikutukset on todettu vääjäämättömiksi: liikkuminen muiden seurassa edistää sosiaalista, psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia (Metsähallitus 2014). Green Care -toimintaa voisikin kutsua jonkinasteiseksi uudeksi hyvinvointialan hittituotteeksi. Myös me olemme kokeilleet sitä ja yrittäneet samalla selvittää, olisiko Green Care:stä myös kotoutumisen menetelmäksi. Epäonnistumisten kautta on päästy erinomaisiin tuloksiin ja kosketuksiin muistoja herättävän kokemus- ja aistimaailman kanssa.

Jaden Green Care toiminta sai alkunsa, kun Jade ja Sininauhaliitto ry:n Vihreä Veräjä-hanke tapasivat syksyn InnoMarkkinoilla. Silloin nousi alustava ajatus luontotoiminnan kokeilemisesta ikääntyvien somalinaisten kanssa. Pian löytyi kaksi Metropolian opiskelijaa, jotka halusivat tehdä aiheesta opinnäytetyönsä. Jaden ryhmäläiset otettiin mukaan suunnittelemaan luontoaktiviteetteja ja yhteinen toimintaohjelma alkoi olla valmis. Luontotyöpajoihin on osallistunut keskimäärin 5–12 naista.

Alusta asti oli selvää, että ryhmäläiset halusivat kokeilla ns. hyödyllisiä aktiviteetteja ulkoilmassa. Erityisesti ruoan hankkiminen luonnosta kiehtoi, ja ryhmäläiset äänestivät marjastamisen, sienestämisen ja kalastamisen puolesta. Istuttaminen ei herättänyt yhtä paljoa intoa, mutta sekin sujui kun taimiksi valittiin yrttejä, tomaatteja ja chiliä.
Erityisen muistinpainuvia kokemuksia saatiin kalastusretkeltä ja Varpulan luomutilalta. Ympäristöt puhuttivat osallistujia, ja herättivät paljon muistoja ja keskustelua. Vain yksi Jaden ryhmäläisistä oli kokeillut kalastamista kerran aiemmin, mutta Vanhankaupungin rannassa kalaonni suosi. Vaikka itse saalis päästettiin takaisin mereen, Vapaa-ajan kalastajien oppaat valmistivat meille herkullisen kala-aterian leiritulen äärellä. Moni olisi jäänyt koko viikonlopuksi.

Myös Varpulan luomutila teki syvän vaikutuksen. Sipoon Talmaan Kauhavalta siirretty vanha rakennus oli sisustettu ajan henkeen, ja tunnelma talossa oli ainutlaatuinen. Tilan emäntä ohjeisti meitä leipomaan karjalanpiirakoita, mikä sujuikin kuin vanhoilta tekijöiltä. Ulkona laiduntavien lampaiden hyvä tuoksu sai monet kaipaamaan omaa hoidokkia ja maatilaa. Retken jälkeen toivottiin, että Varpulan vierailusta tehtäisiin vuosittainen traditio.

Vaikka kevään aikana on kokeiltu montaa erilaista toimintaa, Green Care toiminnalle on ollut yhteistä sen elämyksellisyys. Sekä aktiviteetit että luontoalueet ovat olleet valtaosalle uusia. Toimintaan on lähdetty mielenkiinnolla ja luontopäivät ovat venyneet verrattain pitkiksi. Poikkeuksetta luonto on pysähdyttänyt meitä ja herättänyt muistoja: yhtymäkohtia on etsitty ahkerasti Suomen ja Somalian välillä, ja luonnon kiertokulusta on löytynyt yllättävän paljon yhteistä. Kysymyksiä on noussut myös mm. jokamiehen oikeuksista ja sanavarasto on karttunut uusien kokemusten myötä.
Green Care -toiminta on kuitenkin myös muistuttanut meitä siitä, että luontoon ei kannata lähteä puoleksi valmistautuneina: mitä tahansa voi tapahtua. Näin kävi meille. Kevään luontokävely Seurasaaressa sai nolon alun, kun kaksi kävelijää putosi veteen. Onni oli meidän puolella, sillä molemmat olivat uimataitoisia ja nopea toiminta piti flunssan loitolla. Tilanteelta olisi voitu välttyä, jos aikaa olisi varattu enemmän ja vesipaikat kartoitettu huolellisemmin.
Parhaat onnistumiset saavutetaan kuitenkin usein vasta kun kaikki mahdollinen on mennyt pieleen. Erinomainen yhteistyö Vihreä Veräjä -hankkeen ja Metropolian opiskelijoiden kanssa on pitänyt hyvät kokemukset päällimmäisinä ja tuonut luonnollista hyvinvointia arkeen. Asiantuntijaoppaat ovat ohjauksellaan onnistuneet herättelemään muistoja, lisäämään eri sukupolvien ja kulttuurien välistä vuorovaikutusta, sekä yhdistämään meitä ryhmänä. Kantapään kautta olemme oppineet, että kun alueen erityispiirteet ja aikataulut on osattu mitoittaa ryhmän erityistarpeisiin, luontotoiminta on mitä antoisinta.

Jade ja Vihreä Veräjä –hanke esittelevät kotouttavaa Green Care -toimintaa Hyvä ikä – messuilla Tampereen messukeskuksessa 25.9.2014 Green Care seminaarissa.