Vanhustenviikon retkipäivät

Vietimme vanhustenviikkoa Jadessa toiminnantäyteisesti. Meillä oli suunniteltua toimintaa jokaiselle päivälle. Vanhustenviikon toiminta oli suunniteltu Vanhustyön keskusliiton teemojen mukaisesti. Teemoina oli muun muassa hyvinvointia ja terveyttä lähiluonnosta, kulttuuri ja taide, liikunta ja luonnon antimet.

Vanhustenviikon retket tarjosivat ryhmäläisille kauan kaivattua yhteisöllisyyttä pitkän etäjakson jälkeen. Vaikka koronapandemia on edelleen läsnä, retket olivat monelle ryhmäläiselle voimaannuttava sillä, olimme etäryhmätoiminnan aikana unelmoineet ja miettineet sitä, milloin voisimme taas kokoontua yhteen. Retket suunniteltiin yhteistyössä ryhmäläisten ja työntekijöiden kanssa ryhmälähtöisistä ideoista ja toiveista ponnistaen.

Aloitus luonnon äärellä

Maanantaina menimme sieniretkelle Nuuksioon, kauniille Kaitalammen alueelle. Saimme mukaamme erittäin osaavat oppaat Marjutin ja Annen. He saivat niin ryhmäläiset kuin ohjaajat innostumaan sienestämisestä ja metsässä kävelystä. Maisemat olivat hengästyttävät ja pysähdyimmekin monesti ryhmäläisten kanssa katsomaan kallionkielekkeiltä järvimaisemia ja kaunista ruskaa.

Ryhmäläiset eivät malttaneet lopettaa sienten keräämistä, kun oli aika lähteä kotiin. Sieniretki oli mielenkiintoinen elämys ja mahdollisuus oppia sienestämistä. Sienestämisen lomassa laitoimme tulet kotaan, söimme eväitä ja paistoimme makkaraa. Retken jälkeen etsimme ryhmäläisten kanssa yhdessä tapoja, joilla he pääsisivät julkisella liikenteellä uudelleen Nuuksioon. Moni päättikin aloittaa retken jälkeen sienestyksen ja marjastuksen harrastuksena.

Kulttuuria ja historiaa

Tiistain teemana oli kulttuuri ja taide. Pidimme viuluesityksen toimintakeskuksessamme. Esiintyjänä oli erittäin lahjakas Meri-Sofia, joka yllätti meidät niin taidoillaan kuin kieliosaamisellaan! Hän osasi puhua niin farsia, arabiaa kuin kiinaa. Ryhmäläisten ja meidän ihanaksi yllätykseksi hän soitti tuttuja lauluja. Tämä kosketti monien kävijöiden sydäntä, sillä lauluihin liittyi kauniita muistoja. Moni ryhmäläinen intoutui laulamaan tuttuja säveliä.  

Keskiviikon retkellä yhdistimme monia eri teemoja ja kävimme Talomuseo Glimsissä ja Backbyn kartanossa. Lähdimme retkelle suurella joukolla ja bussissa saimmekin nauttia erilaisista retkelle lähdön lauluista niin kiinaksi, arabiaksi, dariksi kuin farsiksi.  

Aloitimme retken Talomuseo Glimsissä, jossa pääsimme oppaiden avulla tutustumaan 1800-luvun lopun maatilaelämään ja kestikievariin. Oppaiden avulla Johan ja Aurora Lönnbergin tupa ja pihapiiri rakennuksineen tuli tutuksi. Ryhmäläiset olivat erittäin kiinnostuneita ja innostuneita vanhoista esineistä ja tavoista. Saimme aikaan myös kiinnostavia keskusteluja ja pohdintaa Suomen ja ryhmäläisten lähtömaiden maalaiselämästä. Glimsissä asuvat Alhon maatiaiskanojen alkuperä herätti paljon keskustelua, sillä kanat muistuttavat kovasti kanoja Somaliassa ja Kiinassa. Vierailun jälkeen moni ryhmäläinen pohtikin, kuinka samanlaisia me olemmekaan ympäri maailman erilaisuuksistamme huolimatta. Olemme usein enemmän samankaltaisia kuin erilaisia keskenämme.

Opastetun retken jälkeen oli hyvä aika lähteä Backbyn kartanolle lounastamaan. Lounaan jälkeen nautimme kartanon miljööstä ja ryhmäläiset intoutuivat ottamaan kuvia niin toistensa kuin ohjaajien kanssa. Monelle retket olivat juuri sitä, mitä he olivat kaivanneet koronapandemian jälkeen.

Viikon päätös löylyihin

Torstaina oli vuorossa naisten saunomista, uintia, ulkoilua ja yhdessä oloa Poliisien kesäkodilla Lauttasaaressa. Miesten sauna- ja uintiretken vuoro tulee marraskuussa, jolloin juhlimme miestenviikkoa. Ryhmäläiset kävivät ensin tutustumassa kesäkodin ympäristöön ja liikkumassa saaren virkistysalueella. Saunarakennuksesta löytyi puusauna, jonka pehmeistä löylyistä pääsimme nauttimaan. Puusauna ja tuli loivat rentoutuneen tunnelman, josta moni saunoja keskittyi nauttimaan. Saunomisen jälkeen oli hyvä syödä eväitä. Tämä retki oli Jaden vanhustenviikon viimeinen tapahtuma. 

Kiitos kaikille ihanasta ja yhteisöllisestä viikosta. Toivotaan, että saamme nauttia lisää samankaltaisista kohtaamisista ja yhdessä olosta kaiken etäilyn jälkeen!

Lämpimin terveisin, Nashwa

Kieliharjoittelusta kohti työelämää

Aika, jonka vietin Jade-toimintakeskuksessa työharjoittelussa, oli monella tapaa erittäin tuottavaa.  Henkilökunta oli erittäin ystävällinen, seurallinen, avulias ja tuki minua.  Minulle annettiin yksityiskohtainen suunnitelma toiminnoista ja tehtävistä, joihin osallistuisin, joita tekisin ja oppisin.

Minulle annettiin tilaisuus aina osallistua heidän suunnittelukokouksiinsa.  Näiden tapaamisten aikana harjoittelin kuunteluani ja ymmärrystäni ja paransin samalla suomen kielen sanastoani ja lauseitani. Opin myös, kuinka päivittäinen toiminta keskuksessa on suunniteltu.  Koko henkilökunta kommunikoi aina kanssani suomeksi, mikä oli myös suuri apu, koska suomen kieleni on parantunut paljon saapumiseni jälkeen.

Kokemusta vertaistoiminnasta

Minulle annettiin tilaisuus olla vuorovaikutuksessa iäkkäiden maahanmuuttajien eri kansallisuusryhmien kanssa.  Nämä auttoivat minua tietämään, miten kommunikoida heidän kanssaan vertaistukijana.  Pystyin myös ymmärtämään heidän erilaisia ​​vaikeuksiaan ja tarpeitaan sekä kokemaan, miltä heistä tuntui kuulua ystävälliseen ja tukevaan yhteisöön.

Minua kannustettiin menemään viikoittaisille retkille joidenkin ryhmien kanssa.  Näiden retkien aikana saimme fyysisiä harjoituksia, aterioita ja keskustelimme yhdessä.  Tämä oli myös osa kokemustani tärkeästä vertaistukijan näkökulmasta, joka on keinojen löytäminen pitämään asiakas aktiivisena ja onnellisena.

Osallistuin useisiin iäkkäiden ryhmäkokouksiin. Näissä kokouksissa keskustelimme asiakkaiden kanssa henkilökohtaisesti ja verkossa. Teimme heidän kanssaan suunnitelmia heidän toiveidensa ja tarpeidensa perusteella. Minun on opittava järjestämään ja isännöimään tällaisia ​​kokouksia tulevaisuudessa.

Osallistuin monikulttuurisen vertaisryhmän ohjaamiseen yhdessä Jilan kanssa.
Ryhmässä keskustellaan suomen kielellä ja tehdään ruokaa yhdessä.

Uuden oppimista ja vanhan kertaamista

Välillä sain toimistotehtäviä.  Nämä tehtävät vaativat joskus minun käyttämään erilaisia ohjelmia, PowerPointia, Facebookia, Internet Exploreria ja tulostus-/kopiointikoneita.  Kaikki nämä ohjelmat ovat suomeksi, joten niiden käyttö auttoi minua todella kehittämään kykyä käyttää niitä suomen kielellä.

Olen saanut usein työhön liittyviä ja erittäin arvokkaita neuvoja henkilökunnalta. Nämä neuvot auttoivat minua harjoittelun aikana ja ovat erittäin hyödyllisiä työelämässäni tulevaisuudessa. Jaden henkilökunta esitteli minulle Suomen Pakolaisavun järjestämän vertaistukikoulutuksen.  Ilmoittauduin koulutukseen, ja sen jälkeen sain vertaisohjaajan todistuksen. Profiilini sisällytettiin myös Suomen Pakolaisavun tietopankkiin vapaaehtois-/työmahdollisuuksia varten.

Kiinan kielitaitoni päivitettiin. Vuorovaikutukseni ansiosta kiinalaisten asiakkaiden kanssa pystyin päivittämään suuren osan kiinankielestä, jonka olin melkein unohtanut. Minun on vielä opittava uusia sanoja ja ilmaisuja. Sekä minä että Anni -ohjaaja olimme iloisia voidessamme kommunikoida heidän kielellään.

Haluan lopettaa kiittämällä Jaden henkilökuntaa, joka hyväksyi minut tekemään työharjoitteluni heidän organisaatiossaan. Kiitän heitä siitä, että he ovat jatkuvasti mukavia ja kannustavat minua aina kokeilemaan asioita, oppimaan ja saamaan itseluottamusta. Toivon tulevaisuudessa, että voin usein löytää aikaa tulla avuksi Jadeen.

Parfait Sunjo

Voit lukea harjoittelun alkuajan ajatuksiani lisää täältä: https://jadetoimintakeskus.fi/ajatuksia-harjoittelun-ensimmaisista-viikoista/

Suomen Pakolaisavun vertaisohjaajakoulutuksesta saat lisätietoa täältä: https://vertaistoimijat.fi/

Ikävertaisesta liikuntakaveriksi -hanke alkanut

Hei, olen Miina ja aloittanut elokuussa Jadessa liikuntakoordinaattorina. Toteutan Helsingin kaupungin rahoittamaa, liikunnan tukemista edistävää hanketta. Työskentelen tiiviissä yhteistyössä Jadessa jo pidempään työskennelleen Jilan kanssa, jolla on vahva kokemus liikuntatoiminnan ohjaamisesta. 

Jade yhteisö ry ja Kontulan Eläkeläiset ry ovat suunnittelleet yhteistyössä toteutettavaksi Helsingin kaupungin erityisavustuksella toteutettavan hankkeen iäkkäiden liikkumisen edistämiseksi. Yhteistyössä edistetään helsinkiläisten iäkkäiden ihmisten hyvinvointia ja toimijuutta yhteisen liikuntatoiminnan kautta. Tarkoituksena on tukea niin suomenkielisiä kuin vieraskielisiä ikääntyneitä löytämään yhdessä erilaisia mahdollisuuksia elää laadukasta ja kokemusrikasta elämää, olemaan aktiivisina toimijoina kotikaupungissaan ja löytää uusia mahdollisuuksia harrastaa liikuntaa, joka soveltuu ikääntyvien kuntotasoon ja toiveisiin. Hankkeen toiminta ennalta ehkäisee ikääntymisen mukanaan tuomia negatiivisia vaikutuksia osallistujien toimintakyvylle sekä paikkaa koronaviruksen aiheuttaman sosiaalisen ja fyysisen eristäytymisen aiheuttamia vaikutuksia ikääntyvien terveydelle ja kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. 

Liikettä niveliin

Vieraskielinen väestö löytää tutkimusten mukaan valtaväestöä heikommin hyvinvointia ja terveyttä edistävien palveluiden piiriin, esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelut, iäkkäiden harrastustoiminta ja liikuntapalvelut. Suomeen muuttaneiden liikunnan harrastaminen on THL:n tutkimuksen (mm. THL 2010, Castañeda ym. 2017) mukaan selkeästi alhaisempi kuin valtaväestön ja terveyslukutaito on heikompi. Helsingin seudun ikäväestön moninaisuus kasvaa jatkuvasti ja väestöennusteen mukaan seuraavan 15 vuoden aikana vieraskielisten ikääntyvien määrä kolminkertaistuu, yli 65-vuotiaiden vieraskielisten määrä vuonna 2018 oli 3 %, ja ennuste vuoteen 2035 on 9 % (Helsingin seudun vieraskielisen väestön ennuste 2019). 

Liikuntahankkeen tarkoituksena on lisätä ikääntyvien osallistujien tietoa kaupungin 
liikuntapalveluista sekä erilaisista edullisista ja maksuttomista liikkumismahdollisuuksista eri puolilla kaupunkia. Yhteistoiminnan kautta ikääntyvien osallisuus ja toimijuus kasvavat, he luovat uusia ystävyys- ja vertaissuhteita eri kieli- ja kulttuuritaustasta tulevien ikävertaisten kanssa ja tukevat toisiaan uuden oppimisessa ja yhteisten kokeilujen kautta liikunnan ja liikkumisen puitteissa.  

Kohtaamisella on tärkeä asema liikunnassa

Tarkoituksenamme on myös tukea osallistujien paikallisuutta ja positiivista kokemusta juurtumisesta Helsinkiin. Ikääntyvien osallisuus lisääntyy yhdessä tekemisen kautta, sillä kaikki toiminta toteutetaan suunnittelemalla sitä ensin yhdessä. Helsingissä on monipuolisia liikuntaympäristöjä ja yhdessä tekemisen ja liikkumisen paikkoja voi löytyä yllättävistäkin kohteista. Toiminnassa keskeistä on uusien asioiden kokeileminen yhteisesti, jonka lisäksi mahdollistuu iäkkään kohtaaminen omana itsenään ja monipuolisen osaamisen ja kokemusten jakaminen muiden hyödyksi.

Koen olevani todella onnekas päästessäni osaksi Jade yhteisöä. Olen palannut muutama vuosi sitten takaisin Suomeen opiskeltuani Göteborgissa sosiaalityötä ja ihmisoikeuksia. Etenkin Ruotsin opintojen jälkeen Jaden toiminta näyttäytyy mielestäni äärimmäisen tärkeänä osana ikääntyneiden helsinkiläisten palvelukokonaisuutta. Erityisen onnellinen olen moninaisesta uudesta työyhteisöstäni. Ensimmäisen kuukauden aikana tietotaitoni on kasvanut todella paljon. Tutuksi ovat tulleet monet ryhmäläiset sekä upeat työkaverit.  

Aurinkoista syksyä kaikille! 

Miina Inkilä

Tutustu lisää ryhmätoimintaamme: https://jadetoimintakeskus.fi/toiminta/

Ajatuksia harjoittelun ensimmäisistä viikoista

Hei, olen Parfait.  Olen Suomessa asuva.  Minä olen kamerunilainen.  Olen naimisissa ja minulla on poika.  Opiskelen suomea Taitotalossa.  Teen tällä hetkellä työharjoitteluani Jade -toimistokeskuksessa.  Tämä on toinen viikko siellä.

Tämä viikko on ollut mielenkiintoinen viikko minulle.  Maanantaina minulla oli tilaisuus seurata Jilaa ja joitakin asiakkaitamme retkelle ja liikuntaan.  Menimme Mustikkamaalle puistoon, joka on meren rannalla.  Ilmapiiri siellä oli erittäin rauhallinen ja virkistävä.  Pelkään vettä lapsuuden hukkumiskokemuksen vuoksi.  Tykkään kuitenkin olla tällaisissa maisemissa.  Pidän myös luonnosta kovasti.  Siellä otimme valokuvia, teimme fyysisiä harjoituksia ja söimme välipalaa.  Juttelimme jonkin aikaa ja lähdimme myöhemmin iloisena ja rentoutuneena.

Liikuntaretkellä Mustikkamaalla meren rannassa

Jännittäviä kokemuksia kiinankielisessä ryhmässä

Tiistaina alkoi minulle uusi kokemus.  Minulle annettiin tilaisuus auttaa Nashwaa (henkilökunnan jäsen) kommunikoimaan/keskustelemaan kiinalaisen ryhmän jäsenten kanssa verkossa.  Olin hieman hermostunut, koska on kulunut yli 5 vuotta siitä, kun viimeksi puhuin kiinaa.  En ollut varma pystynkö hallitsemaan kieltä, mutta Nashwan rohkaisun, positiivisen asenteen ja ohjauksen ansiosta sain jonkin verran itseluottamusta ja pystyin auttamaan.

Keskiviikkona tuli uusia ja mielenkiintoisia haasteita.  Anni (työntekijä), joka on kiinalaisen ryhmän uusiohjaaja, tuli ja minä avustin häntä ja Nashwaa keskusteluissa toisen kiinalaisen ryhmän kanssa.  Tähän mennessä en ollut enää hermostunut Nashwan avun ansiosta, vaikka kiinalainen sanastoni on edelleen hyvin rajallinen.  Anni on suomalainen, joka opiskeli kiinalaisessa yliopistossa, joten olin erittäin iloinen voidessani osallistua keskusteluihin hänen kanssaan, koska minulla on mahdollisuus muistaa unohdetut sanat ja lauseet sekä oppia uusia.  Anni oli erittäin pätevä kiinan kielellä.  Sujuva ja luottavainen.  Olin täysin vaikuttunut.  Kiinalaiset jäsenet olivat yhtä vaikuttuneita, iloisia ja yllättyneitä.  He kysyivät häneltä niin paljon kysymyksiä enempää hänestä, koska he tunsivat olevansa yhteydessä häneen.

Ryhmätoiminta aktivoituu

Torstai ja keskiviikko olivat erittäin vilkkaita ja aktiivisia päiviä Jade -toimintakeskuksessa.  Viruksen pelosta huolimatta monet arabia-, farsi-, kurdii- ja somali -ryhmien jäsenet vierailivat keskuksessa keskustellakseen, ja saadakseen neuvoa, apua, tukea sekä ylläpitääkseen ystävyyssuhteita.  Kaikki olivat erittäin ystävällisiä ja sosiaalisia.  Näiden vanhempien maahanmuuttajien kanssa Jadessa saan tietää ja ymmärtää, miksi he tulevat sinne, miltä heistä tuntuu siellä ollessaan, millaista apua he tarvitsevat ja miten Jade tukee ja auttaa heitä.

Lopuksi minun on sanottava, että Jaden työntekijät ovat tukeneet minua erittäin paljon.  Välissämme ei ole esteitä.  He ovat erittäin sitoutuneita, seurallisia ja aina valmiita auttamaan minua oppimaan.  He aina muistavat varmistaa, että en jää ulkopuolelle.  Vaikka he ovatkin niin kiireisiä, olen yllättynyt siitä, että joku aina muistaa tarkistaa minut ja aika ajoin selittää, mitä tapahtuu ja mitä voin tehdä auttaakseni.  Tällainen tuki ei ole yleistä, joten olen todella onnekas ja arvostan sitä.

Parfait Sunjo, Jaden harjoittelija

Vilkuttamista vai verryttelyä?

Jaden syyskauden toiminta alkaa!

JADE-toimintakeskuksen syyskausi alkaa ensi viikolla. Syyskaudella on Jaden ydintoimintaan kuuluvat vertaisryhmät omalla äidinkielellä. Tällä hetkellä vertaisryhmiä on farsin, darin, arabian, kurdin, kiinan ja somalin kielillä. Lisäksi Jadessa alkaa uusi suuresti toivottu selkosuomenkielinen vertaistukiryhmä sekä farsi- ja darinkielinen digiryhmä, joka toimii valtakunnallisesti verkossa. Näiden lisäksi Jaden tutut harrastekerhot alkavat syyskuun puolivälissä. Tänä syksynä meillä on muun muassa käsityökerhoa, suomen kielen alkeis- ja keskusteluryhmä sekä pelikerho. Nämä ovat vapaaehtoisten vetämiä.

Selkokielinen vertaistukiryhmä on avoin keskusteluryhmä lähtökohtaisesti Euroopan ulkopuolisista maista kotoisin oleville yli 50-vuotiaille. Myös muut ovat tervetulleita, jos ryhmässä on tilaa. Voit olla yhteydessä ja kysyä onko tilaa.  Ryhmässä on viikoittain selkosuomea puhuva ohjaaja. Ryhmän tavoitteena on tukea ikääntyneiden maahan muuttaneiden toimintakykyä kokonaisvaltaisesti.

Vertaistoiminta on lähtökohtaisesti paikan päällä tapahtuvaa, mutta koronapandemian aikana kysyntä verkossa tapahtuvalle vertaistukiryhmälle on kasvanut. Meillä on asiakkaita, jotka ovat jopa yli 80-vuotiaita ja ovat käyneet meillä pitkään. Toimintakyvyn laskettua he eivät ole päässeet käymään ryhmissä kuten aikaisemmin. Koronapandemian aikana he ovat kuitenkin päässeet osallistumaan etätoimintaan videosovelluksen välityksellä, kun omainen on avustanut esimerkiksi avaamalla sovelluksen puhelimesta tai koneelta. Verkossa kokoontuva vertaistukiryhmä on saavutettavampi henkilöille, jotka eivät esimerkiksi pysty osallistumaan toimintakyvyn alenemisen tai pitkän välimatkan vuoksi. Tämän vuoksi Jade pilotoi nyt syksyllä kokonaan verkossa toimivaa farsin- ja darinkielistä digiryhmää. Ryhmä toimii valtakunnallisesti ja siihen voivat osallistua daria tai farsia puhuvat yli 60-vuotiaat ympäri Suomen. Ryhmässä on omakielinen ohjaaja.

JADE noudattaa terveys- ja turvallisuusohjeistuksia. Ryhmätapaamiset toteutuvat näiden ohjeistuksien puitteissa joko lähi- tai etätapaamisina riippuen sen hetkisestä tilanteesta. Lisätietoa ryhmätoiminnasta saat nettisivuiltamme.

Hyvää syksyn alkua!

Harjoittelu Jade-toimintakeskuksessa

Työharjoittelu oli minulle erittäin hyödyllinen, koska seurasin yhdistyksen toimintaa, paransin suomen kielen taitojani ja osallistuin käytännön työhön.

Vuoden 2020 tutkimustulosten mukaan 8 prosenttia Suomen väestöstä on ulkomaalaistaustaista.  Suomessa on monia yhdistyksiä, Jade on yksi näistä yhdistyksistä. Jade on Euroopan ulkopuolisten maiden vanhusten kohtaamispaikka, ja se päivittää jatkuvasti toimintaansa asiakkaiden tarpeiden ja toiveiden mukaan.

Työharjoittelun aikana Jadessa minulla oli tilaisuus seurata henkilökohtaisesti, miten kokoukset pidettiin, mitä otettiin huomioon tapahtumaohjelmia laadittaessa, miten he toimivat yhteistyössä kuntien ja muiden instituutioiden kanssa sekä miten tuettiin yhdistyksen jäsenten yhteenkuuluvuuden tunnetta ja osallisuutta.  Lisäksi kaikille Jade -ohjelmille tehdään erilaisia ​​aktiviteetteja, joissa on jäseniä eri kielistä ja kulttuureista.

Viiden viikon aikana kuulin ja puhuin paljon, mikä nopeutti suomen kielen ymmärtämistä, uusien sanojen oppimista ja vahvisti sanavarastoani.  Myös Jaden sosiaalisen median tileille kirjoittamani artikkelit tukivat kirjoitustaitojeni kehittämistä. Tämä rohkaisi minua.  Keskustelut Jaden työntekijöiden ja asiakkaiden kanssa ovat olleet minulle hyvä tapa harjoittaa puhetta.

Osallistuin yhdistykseen paitsi tarkkailijana myös aktiivisena tiimin osallistujana.  Suunnittelin viiden viikon taidepajan. Lisäksi suunnittelin joka tiistai saapuvien asiakkaiden kanssa, kuinka voimme luoda taiteellisia tuotteita ylimääräisestä tavarasta ja luonnosta keräämistämme materiaaleista.  Otin siis myös vastuun työharjoittelun aikana ja tämä oli minulle varsin jännittävää.  Keskiviikot ovat Jaden retkipäiviä, ja yleensä näinä päivinä on asiakkaita monista eri kulttuureista.  Tulevien asiakkaiden kanssa järjestetään pitkiä kävelylenkkejä, keskustellaan ja kaikki asiakkaat tarjoavat valmiiksi valmistettuja paikallisia herkkuja toisilleen sekä kuuntelevat musiikkia ja tanssivat.  Tänä aikana dokumentoin nämä retket valokuvilla.  Nykyään on tosiasia, että sosiaalinen media tarjoaa mahdollisuuden tavoittaa laajemmat yleisöt.  Jade on yhdistys, joka käyttää aktiivisesti sosiaalisen median tilejään.  Prosessin aktiivisena osallistujana otin valokuvia tapahtumista ja jaoin ne Jaden sosiaalisen median tileille.  Oli rohkaisevaa kirjoittaa suomeksi ja jakaa nämä kuvat sosiaalisessa mediassa.

Olen kiinnostunut sosiaalialasta ja haluan mennä sosionomin alalle ammattikorkeakouluun, mutta rehellisesti sanottuna en tiennyt, millaista työelämä tällä alalla Suomessa oli.  Jaden kollegoiden avun ja neuvojen ansiosta tiedän nyt paljon enemmän.

Uskon, että Suomessa yhteiskuntatutkimuksia tekevän yhdistyksen työn tarkkailu, aktiivinen osa näitä opintoja ja suomen kielen parantaminen vaikuttavat suuresti tulevaisuuden suunnitelmiini.  Lopuksi haluan kiittää koko Jade -perhettä, erityisesti Susannaa, Nashwaa ja Jilaa.

-Gulizar-

Terveysneuvontaa ikääntyville somalinkielisille naisille korkean verenpaineen ennaltaehkäisystä

Kohonnut verenpaine on maailmanlaajuisesti suurin riskitekijä, joka on aiheuttanut globaalisesti huomattavan määrän ennenaikaisia kuolemia. Yli 60-vuotiailla henkilöillä on huomattavasti kohonnut verenpaine. Se johtuu suurimmaksi osaksi elintavoista ja sen vuoksi terveellisillä elämäntavoilla voidaan ennaltaehkäistä kohonnutta verenpainetta. Lisäksi kohonnut verenpaine voi johtua perinnöllisestä taipumuksesta. Kansansairauksien ennaltaehkäisyssä ravitsemuksella ja liikunnalla on iso rooli, kuten suolan ja liiallisen alkoholikäytön vähentäminen sekä ylipainon laihduttaminen.

Olemme kaksi sairaanhoitajaopiskelijaa Laurean ammattikorkeakoulusta. Toteutimme opinnäytetyömme kohonneen verenpaineen ennaltaehkäisystä ja kohderyhmänä oli ikääntyneet somalinkieliset naiset. Opinnäytetyömme tarkoituksena oli edistää terveellisten elämäntapojen omaksumista somalinkielisten ikääntyvien naisten keskuudessa.

Opinnäytetyön tuotokset toteutimme videovälitteisenä terveysneuvontana ja ne koostuivat kohonneesta verenpaineesta, terveellisistä elämäntavoista, verenpaineen mittauksesta sekä sen omaseurannasta. Terveysneuvontaohjausvideoita oli kaksi. Lähetimme videot Jade-toimintakeskuksen somaliryhmän ohjaajalle, joka välitti kohderyhmälle videot heidän yhteiseen Whatsapp-ryhmään. Kohderyhmällä oli viikko aikaa katsoa terveysneuvontaohjausvideot, jonka jälkeen pidimme heille yksilöhaastattelut puhelimitse. Opinnäytetyön haasteltavia oli kaiken kaikkiaan 27 henkilöä.

Haasteltavat kaikki kokivat aiheemme tarpeelliseksi itselleen ja oppivat lisää kohonneen verenpaineen ennaltaehkäisystä. Lisäksi haastatteluista nousi esiin omankielisen terveysneuvonnan tärkeys kohderyhmälle. Kaikki haastateltavat kokivat itselleen ensiarvoisen tärkeänä, että saivat ohjausvideoistamme omankielistä terveysneuvontaa. Valtaosa haastateltavista toivoi lisää omankielistä terveysneuvontaa hyvinvointiin ja terveyteen liittyvistä aiheista muun muassa liittyen diabetekseen.

Tästä linkistä pääset tutustumaan opinnäytetyöhömme http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021061315864

Safiya & Amina

Jade etsii uusia & innokkaita ryhmänohjaajia

Ikääntyvien vieraskielisten kohtaamispaikka JADE-toimintakeskus, Jade yhteisö ry etsii elokuusta 2021 alkaen vahvistusta tiimiimme! Oletko sinä kiinnostunut vertaisryhmätoiminnan järjestämisestä ja haluatko työssäsi edistää vieraskielisten ikääntyvien yhdenvertaisuutta?

RYHMÄNOHJAAJA (somali/kiina)

Etsimme tuntityöntekijöitä somalin- ja kiinankielisten ryhmien ohjaajiksi. Ryhmänohjaajan työtehtäviin kuuluu Jaden ikääntyvien omankielisten ryhmien ohjaus ja sisältöjen suunnittelu sekä ikääntyvien henkilökohtainen neuvonta ja palveluohjaus. Työtunteja on sopimuksen mukaan 3-6 h/vko ja ne ajoittuvat ryhmätoiminnan lukujärjestyksen mukaisesti arkipäivisin klo 10-16 välille.

Toivomme työntekijältä:

  • Kokemusta monikulttuurisesta ympäristöstä tai työyhteisöstä
  • Ryhmänohjaustaitoja ja hyvää organisointikykyä
  • Erinomaisia vuorovaikutustaitoja
  • Oma-aloitteisuutta ja kykyä toimia vaihtelevissa tilanteissa

Arvostamme myös:

  • Kokemusta ikääntyvien parissa tehtävästä työstä
  • Monipuolista kielitaitoa
  • Kokemusta vapaaehtoistyöstä
  • Vertaisryhmänohjaajan kokemusta tai koulutusta

Mikä JADE on?

JADE-toimintakeskus on ikääntyvien vieraskielisten kohtaamispaikka ja moninaisen vanhustyön osaamiskeskus, jossa toteutetaan yli 50-vuotiaiden vertaisryhmätoimintaa, ohjaus- ja neuvontatyötä ja erilaisia ikääntyville suunnattuja harrasteryhmiä. JADE tuottaa tietoa vanhustyön kehittämis- ja vaikuttamistyöhön sekä kouluttaa vanhustyön ammattilaisia moninaisuuskysymyksissä.

Tietoa meistä: www.jadetoimintakeskus.fi

Miten haet?

Lähetä hakemuksesi ja CV:si sähköpostitse 8.8.2021 mennessä: nashwa.khatiri[a]jadeyhteiso.fi. Laita sähköpostiviestiin otsikko: JADE ryhmänohjaaja

Lisätietoja tehtävästä antaa Nashwa Khatiri, puh. 050 440 9097 ajalla 5.-7.7. klo 10-14 ja 2.-5.8. klo 10-14. Haastattelut järjestetään viikolla 32-33 ja työ alkaa elokuun puolen välin jälkeen tai sopimuksen mukaan.

JADE-toimintakeskus osaksi Jade yhteisö ry:tä

JADE-toimintakeskus edistää vieraskielisten ikääntyvien hyvinvointia ja osallisuutta omakielisen vertaisryhmätoiminnan, palveluohjauksen ja kohtaamispaikassa toteutuvan avoimen, matalan kynnyksen toiminnan kautta. Varsinaisen ryhmätoiminnan lisäksi toimimme moninaisen vanhustyön asiantuntijana ja tarjoamme mm. koulutuksia ja tietoiskuja vanhustyön toimijoille ja alan opiskelijoille.

JADE lentää omille siivilleen

Järjestössämme vieraskielisten ikääntyvien tueksi tehtävän työn juuret ovat yli 12 vuoden takaa, ja ensimmäinen varsinainen Jaden nimellä tutuksi tullut kehittämishanke alkoi jo vuonna 2013. Olemme kuluneiden vuosien varrella kasvaneet Jadena suuremmaksi toimijaksi ja mukaan on tullut uusien kieliryhmiä, toimintoja sekä laaja verkosto erilaisia yhteistyökumppaneita. Tällä hetkellä Jaden vertaisryhmätoimintaa tarjotaan kuudella eri kielellä, jonka lisäksi harrastustoimintaan ja kerhoihin ovat tervetulleita kaikki yli 50-vuotiaat Suomeen muuttaneet, jotka tukea ja toimintaa arkeensa kaipaavat.

Toiminnan kasvaessa ja laajentuessa heräsi ajatus myös omille siiville nousemisesta, jota olemme taustaorganisaatiomme Käpyrinne ry:n kanssa työstäneet jo muutaman vuoden. Kehittämisinnokkuuden ja yhteisen sparrauksen seurauksena olemmekin nyt, kesällä 2021, itsenäistymässä ja muutamme pois emopesästä Käpyrinne ry:stä heinäkuussa! Olemme sydämellisesti kiitollisia hyvälle kasvualustalle, josta on hienoa nyt ponnistaa omille siiville. JADE-toimintakeskuksen työ jatkuu Jade yhteisö ry:ssä ja tavoitat tutut työntekijät jatkossakin osoitteesta Topeliuksenkatu 17 C 25. Uudet yhteystiedot olemme päivittäneet jo nyt verkkosivuille!

JADEn kesätoimintaa

Kesäkuun 2021 aikana Jadessa järjestetään kesätoimintaa aina maanantaista torstaihin klo 12-14, jolloin ulkoilemme, liikumme ja retkeilemme säävarauksella. Kesätoiminta on avointa kaikille yli 50-vuotiaille 😊  Heinäkuun lomailelle tuttuun tapaan ja elokuussa palaamme syyskauden toimintaan uusilla ideoilla ja virityksillä! Iloa ja valoa kesään!

Survey highlights on elderly immigrants and corona vaccinations

As the Finnish government started to introduce new corona vaccinations as a strategy to fight Covid-19 pandemic, concerns arose among the organisations working in the field of multicultural and diverse elderly care. Is authority taking into consideration the elderly, who belong to ethnic and language minorities, in their informative communication? (It is known that those belonging to language minority are systematically left out of services within a society. What then occurs during a global pandemic when extra care should be directed to the older population, is every one of the older population taken into consideration?)

A collaboration with different organisations in the capital region of Finland commenced and a low threshold-survey was conducted. The working team consisted of personnel from The Pensioners’ multicultural activities, JADE Activity Centre, The Association of Carers in Helsinki and Vantaa’s Omaisneuvo-activity, Palvelutaloyhdistys Koskenrinne’s Kotona täälläkin -project, Multicultural Memory Centre Finland and Monikko’s Paloma activity.

Reasons for the survey

With this survey, the working team wanted to know what their elderly clients’ thoughts were and how much up to date and relevant information they have gotten regarding corona vaccinations. The survey reached a little over 200 people who are clients in the organisations. The clients are over 50 years of age whose native language is other than Finnish, Swedish or English. They were contacted via phone call interviews that group facilitators conducted in the client’s native language. Alternatively, the clients were able to fill an electronic form independently. The survey does not meet the criteria for scientific research but nonetheless gives some insight on the situation from the target groups point of view.

Who were reached?

Majority of the respondents were Russian speakers (40%). The least reached language groups were Dari, Persian, French and Somalian speakers, which together added up to about 10% of the respondents. Regarding age, 60-69-year-olds were best reached and most of the respondents’ home municipality is in the Helsinki metropolitan area. Most of the reached responders were women, 79% with 21% men which reflects the gender ratio in the organisations in general.

Opinions

At the time of the survey in February and March, 47% of the respondents were going to take a vaccination and the most popular argument was that they did not want to get seriously ill (81%). 24% were not going to take a vaccination and their most popular argument was that they did not think it was safe (62%). 29% did not know whether to take a vaccination or not and their most popular reasoning was that they did not yet have enough information on the safety and benefits of the vaccinations (85%).

Sources of information

The respondents had an opportunity to pick multiple options to list their sources of information. The most popular answers in order were:

1. From Finnish media – 51%

2. From family members or acquaintances in Finland – 43%

3. Searching independently online – 41%

Many felt that they had not received enough information on how their home municipality is organising corona vaccinations (57%) with only 27 % feeling that they had received information sufficiently. Information from organisations reached 20% of the respondents while authorities reach was insignificant.

Approximately half of the respondents need help with seeking information about the vaccinations or about booking an appointment for vaccination or needing a translator on site to understand instructions when getting a vaccination.

The respondents had an opportunity to give open answers on what would be the easiest way for them to receive information. Most popular answer was to get information in written form in one’s native language. The easiest way to book a vaccination appointment was with some help from another person or by phone/internet.

Observations from the interviewers

From group facilitator’s observations can be interpreted that many were waiting for vaccinations because of fear and concerns towards Covid-19. The respondents had a strong wish for a clearer and more accessible informative communication, preferably in their own language. Since the pandemic is a serious situation that might affect anyone’s health, it is understandable that information in a language one fully understands is wanted. In a critical situation one seeks information they have access to which can lead to misinformation as different countries have different instructions regarding corona vaccinations.

Among the respondents, there were troubles to understand the vaccination procedure. When is their time to get a vaccination and how to book the time for it? They also had a wish to know about possible side effects the vaccines might have. Other issues that were causing concern were new forms of the virus as well as different vaccine manufacturers. Some had had more information e.g., on the Sputnik V -vaccine and therefore felt it was more effective.

Report on Corona Vaccinations amongst Older Migrants in Finland: https://jadetoimintakeskus.fi/wpee/wp-content/uploads/2021/04/Corona-vaccinations-amongst-older-migrants-in-Finland_report_final.pdf

Mari Pöllänen, Social sciences intern at JADE, Spring 2021