Uutiset

Työtä ikääntyvien maahan muuttaneiden osallisuuden vahvistamiseksi

0

Jade II -projektin voidaan sanoa olevan liikkeessä jo täydellä tohinalla. Jaden jatkoprojekti alkoi virallisesti maaliskuussa 2016, kun projektipäällikkönä astuin Kantin pysäkille projektin toimistoon. Työ alkoi perehtymisellä ja ottamalla kiinni langoista, jotka Jaden tiimiläiset käsiini antoivat. Jade -projektin (2013-2015) tiimi oli kolmen projektivuoden aikana kerännyt valtavan määrän upeaa asiantuntemusta ikääntymiseen ja moninaisuuteen liittyen, eikä tuota tietomäärää voinut muutaman yhteisen työpäivän aikana kokonaisuudessaan siirtää eteenpäin. Jade -projektin tuotokset jäävät elämään ja niiden välityksellä työtä on helppo jatkaa ja kehittää uudella projektikaudella (2016-2017). Saimme edelliseltä tiimiltä apua koko kevään ajan aina tarvittaessa kysymysten ja yhteisten keskusteluiden kautta. Suuri kiitos siitä!

Jade -projektin yhteistyöverkosto otti meidät myös ilolla vastaan ja tästä yhteistyöstä on ollut jo paljon apua kevään aikana uusien ryhmien perustamisessa ja muita projektin toimintoja suunniteltaessa. Huhtikuun alkupuolella projektissa aloittivat projektityöntekijät Suvi ja Fardoos, sekä kevään ajan mukanamme kulkenut harjoittelija Päivi. Tällä kokoonpanolla ryhdyimme työn touhuun ja loppukeväällä meillä olikin jo koossa somalinkielisten naisten ryhmätoimintojen lisäksi mandariinikiinankielinen (Kasvokkain -hankkeen perustama vertaisryhmä) ja arabiankielinen ikääntyneiden keskusteluryhmä.

Projektin kevät meni siis vilkaasti työn touhussa ryhmätoimintoja, retkiä ja tapahtumia järjestäessä sekä yhteistyökuvioita tarkentaessa. Kesäksi ryhmien toiminnat jäivät lomalle ja tiimillä antauduimme suunnittelutyöhön. Kesän aikana ehtii suunnittelun ohessa onneksi lomaillakin ja kerätä voimia tulevaan syksyyn ja talveen. Lomat ja rauhalliset hetket toimistolla auttavat tarkastelemaan projektia hetken etäältä, avaavat mieltä inspiraatiolle ja virittävät  tulevaan.

bty

Tiimipäivä Vallisaaressa 6.6.2016, kuvassa vas. Päivi, Fardoos, Susanna ja Suvi (edessä).

Projektin alussa myös Jaden verkkosivuja ja materiaaleja on uusittu tarvittavilta osin. Verkkosivut päivitettiin vastaamaan Jade II -projektin tavoitteita ja kohderyhmiä, mutta Jade -projektin uutiset, materiaalit ja tuotokset löytyvät sivustolta edelleen. Jadeprojekti.fi -verkkosivusto toimii viestintäkanavanamme vanhustyön toimijoille, alan ammattilaisille ja opiskelijoille, sekä kaikille ikääntyvien maahan muuttaneiden arjesta, ryhmätoiminnoista ja ajankohtaisesta tiedosta sekä moninaisesta vanhustyöstä kiinnostuneille. Keräämme sivustolle uutisia, ajankohtaista tietoa ja koulutusmateriaaleja, joita saa vapaasti käyttää omassa työssään. Verkkosivujen lisäksi olemme innokkaasti mukana tietenkin myös somessa, jossa päivämme kuulumisia facebookissa: www.facebook.com/jadeprojekti ja twitterissä: @jadeprojekti

Projektin keskellä on aina välillä tarpeen pysähtyä miettimään, miksi me teemme tätä työtä? Millaisia meidän tavoitteemme ovat työlle ja meille itsellemme työntekijöinä? Miten rakennamme omaa asiantuntijuuttamme, jotta voimme tehdä vaikuttavaa työtä ja tukea kohderyhmämme tarpeita? Myös arvioinnille ja kehittämiselle on syytä antaa tilaa. Jade II -projektin keskeisimmät tavoitteet ja suuntaviivat, jotka ohjaavat työtämme ovat

1) Ikääntyvien maahan muuttaneiden hyvinvoinnin ja osallisuuden tukeminen

2) Vanhustyön ammattilaisten ja alan opiskelijoiden moninaisuusosaamisen vahvistaminen

3) Vaikuttamistyön ja verkoston juurruttaminen

Ikääntyville maahan muuttaneille suunnattujen ryhmätoimintojen (keskustelu-, liikunta- ja suomen kielen ryhmät) lisäksi projekti järjestää erilaisia työpajoja, hyvinvointi- ja infotapahtumia, retkiä ja kursseja kohderyhmälle sekä kaikille asiasta kiinnostuneille. Asiakastoiminnan lisäksi projekti tarjoaa moninaisuuskoulutusta ja koulutusmateriaaleja sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille ja opiskelijoille. Vastaamme mielellämme yhteydenottopyyntöihin ja suunnittelemme koulutuskokonaisuutta yhdessä tilaajan kanssa.

Jade II:n ryhmätoiminnot jatkuvat kesätauon jälkeen elokuun puolessa välissä, jolloin mandariinikiinan- ja arabiankieliset ryhmät kokoontuvat Kinaporin monipuolisen palvelukeskuksen tiloissa. Syyskuun alussa jatkuvat myös somalinkielisten naisten ryhmätoiminnot; keskusteluryhmä ja suomen kielen tunnit torstaisin sekä liikuntaryhmät maanantaisin. Projektitiimi on suunnitellut syksyksi jos jonkinmoista toimintaa, joten pysykäähän kuulolla!

 

Susanna

Recommended Posts