Toiminta

JADE tarjoaa matalan kynnyksen toimintaa yli 50-vuotiaille maahan muuttaneille ikäihmisille. Ohjattu ryhmätoiminta edistää osallisuutta ja tukee henkistä sekä fyysistä hyvinvointia. Toimintaa järjestetään toimitiloissamme Töölössä sekä Helsingin kaupungin palvelukeskuksissa. Kaikki toiminta on osallistujille avointa ja maksutonta. Syyskausi on 19.8. – 18.12.2019

VIIKOITTAINEN TOIMINTA

Naisten ja miesten hyvinvointiryhmät (maanantaisin, Töölö). Ikääntyville naisille ja miehille tarkoitetuissa liikunnallisissa ryhmissä tehdään kevyitä yleiskuntoa kehittäviä ja ylläpitäviä voimisteluliikkeitä sekä keskustellaan hyvinvointiin liittyvistä asioista. Ensimmäinen ryhmä on naisille ja toinen miehille, kesto n. 1h. Ryhmiin on rajattu määrä paikkoja ja ne jaetaan saapumisjärjestyksessä.

Suomen kielen opetus (tiistaisin ja torstaisin, Töölö). Vapaaehtoiset opettajat opettavat arkipäivän suomen kieltä kahdesti viikossa. Alkeisjatko-tason opetusta tarjotaan tiistaiaamupäivisin ja alkeistason opetusta torstaiaamupäivisin. Opetus räätälöidään opiskelijoiden lähtötason mukaan ja se etenee rauhallisesti. Ryhmät ovat avoimia sekä miehille että naisille.

Naisten kuntosaliryhmä (tiistaisin, Kampin palvelukeskus). Kuntosaliryhmä ikääntyville naisille Kampin palvelukeskuksen kellarikerroksessa. Paikalla on ohjaaja, joka auttaa laitteiden kanssa ja antaa kuntoiluvinkkejä.

Harrastekerhot (mm. torstaisin, Töölö). Jaden vapaaehtoisten ohjaajien pitämät harrastekerhot, kuten käsityökerho ja peli-ilta ovat syntyneet kävijöidemme toiveesta. Toimintakeskuksen keittiö on myös käytettävissä sovittaessa kävijöiden omia kokkauskerhoja varten. Toteutamme harrastekerhoja kävijöidemme toiveiden mukaan ja tarvitsemme jatkuvasti vapaaehtoisia ohjaajia järjestämään toimintaa.

Uinti ja vesijumppa (keskiviikkoisin, Kinaporin palvelukeskus). Syksyisin ja keväisin järjestetään uintikurssit, joihin halukkaiden tulee ostaa uintikortti (5e) toimintakeskuksesta. Uintiryhmiä on kolme ja ne on tarkoitettu musliminaisille, jotka eivät voi mennä tavalliseen uimahalliin. Ryhmiin otetaan saapumisjärjestyksessä max 10 hlö/ryhmä. Uinnin jälkeen on mahdollisuus saunoa.

Palveluneuvonta. Tietoa ja apua mm. Kela-asioihin, asumiseen, harrastuksiin ja muihin palveluihin liittyen on saatavissa suomen ja englannin lisäksi arabian, kurdin, turkin, somalin ja mandariinikiinan kielillä. Arabiaksi, kurdiksi ja turkiksi neuvontaa saa tiistai-iltapäivisin, muilla kielillä sopimuksen mukaan.

Halutessasi voit tulostaa tästä esitteitä Jaden toiminnasta:
Kohderyhmälle: JADE postikortti 2018   &   JADE postikortti English 2018
Yhteistyökumppaneille: JADE Esite 2018   &    JADE Esite 2018 English

KESKUSTELURYHMÄT

Kiinankielinen keskusteluryhmä (tiistaisin, Kinapori). Vertaistukeen pohjautuva keskusteluryhmä, jossa ikääntyvillä, mandariinikiinaa äidinkielenään puhuvilla on mahdollisuus saada tietoa teemoista, jotka liittyvät ikääntymiseen Suomessa ja keskustella heille tärkeistä asioista. Ryhmä on avoin ja kokoontuu vuoroviikoin ohjatusti ja vuoroviikoin itsenäisesti Kinaporin monipuolisessa palvelukeskuksessa  Sörnäisissä.

Kiinankielinen keskusteluryhmä pariskunnille (keskiviikkoisin, Töölö). Ikääntyville pariskunnille tarkoitettu ryhmä on avoin ja sen sisältö rakennetaan ryhmäläisten toiveiden mukaan. Ohjauskielenä on englanti/suomi sekä mandariinikiina.

Arabiankielinen keskusteluryhmä (tiistaisin, Töölö). Vertaisuuteen pohjautuva keskusteluryhmä, jossa ikääntyvillä, arabiaa äidinkielenään puhuvilla on mahdollisuus saada tietoa teemoista, jotka liittyvät ikääntymiseen Suomessa  ja keskustella heille tärkeistä asioista. Ryhmä on avoin ja kokoontuu vuoroviikoin ohjatusti ja vuoroviikoin itsenäisesti.

Arabiankielinen keskusteluryhmä uusille kävijöille (keskiviikkoisin, Töölö). Kasvaneiden kävijämäärien vuoksi syksyllä 2019 perustetaan uusi keskusteluryhmä arabiankielisille ikääntyville, jotka ovat tulleet mukaan Jaden toimintaan vuonna 2018 tai sen jälkeen. Ryhmä on avoin, kooltaan tiistain arabiankielistä ryhmää pienempi ja tietopainotteinen.

Kurdinkielinen keskusteluryhmä (keskiviikkoisin, Töölö). Vertaistukeen pohjautuva keskusteluryhmä, jossa ikääntyvillä, kurdia äidinkielenään puhuvilla on mahdollisuus saada tietoa teemoista, jotka liittyvät ikääntymiseen Suomessa ja keskustella heille tärkeistä asioista. Ryhmä on avoin ja kokoontuu vuoroviikoin ohjatusti ja vuoroviikoin itsenäisesti.

Somalinkielinen keskusteluryhmä (torstaisin, Töölö). Vertaistukeen pohjautuva keskusteluryhmä naisille, jossa iäkkäillä somalinaisilla on mahdollisuus saada tietoa teemoista, jotka liittyvät ikääntymiseen Suomessa ja keskustella heille tärkeistä asioista. Ryhmä on avoin ja kokoontuu vuoroviikoin ohjatusti ja vuoroviikoin itsenäisesti.

Farsin- ja darinkielinen keskusteluryhmä (torstaisin, Töölö). Vertaisuuteen pohjautuva keskusteluryhmä, jossa ikääntyvillä, farsia tai daria äidinkielenään puhuvilla on mahdollisuus saada tietoa teemoista, jotka liittyvät ikääntymiseen Suomessa  ja keskustella heille tärkeistä asioista. Ryhmä on avoin ja kokoontuu ohjatusti viikoittain.

Kysy lisää toimintamme sisällöstä ja aikatauluista
Inka Lehtonen, koordinaattori:
inka.lehtonen@kapyrinne.fi / puh. 050 382 6020

Palveluneuvonta

JADE tarjoaa konkreettista, käytännöllistä ja asiakaslähtöistä neuvontaa selkosuomeksi, englanniksi, arabiaksi, kurdiksi, turkiksi, somaliksi ja mandariinikiinaksi. Kielivalikoiman saatavuus vaihtelee tarpeen mukaan. Palveluohjauksessa saat apua esim. hakemusten ja lomakkeiden täyttämisessä, ajanvarauksissa ja viranomaisasioinnissa.

Koulutukset ja materiaalit

JADE pyrkii herättämään keskustelua ja lisäämään tietoutta ikääntyvien maahan muuttaneiden palvelutarpeista ja monikulttuuriseen vanhustyöhön liittyvistä haasteista. JADE tarjoaa sosiaali- ja terveysalan toimijoille moninaisuuskoulutuksia, jotka räätälöidään tilaajan tarpeiden mukaan. Toimintakeskus kehittää monikulttuurisen vanhustyön asiantuntemusta ja tuottaa materiaaleja ikääntymisen moninaisuudesta.

Koulutukset

Verkostotyö

JADE-toimintakeskus linkittyy osaksi laajempaa moninaisuus- ja monikulttuurisuustyön sekä vanhuspalvelujen asiantuntijoiden verkostoa. Yhteistyökumppanimme tekevät töitä edistääkseen maahan muuttaneiden ja ikääntyneiden asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa. Toimintakeskus järjestää erilaisia työpajoja, seminaareja ja koulutuksia yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

Verkostot